0
Your Cart
0
Your Cart

Elektrické bicykle a zákony

Používanie a riadenie elektrických bicyklov sa vo väčšine prípadov riadi rovnakými pravidlami, ktoré platia aj pre bicykle bez pomocného elektrického pohonu. Podľa zákona o cestnej premávke (8/2009 Z.z.) je elektrický bicykel nemotorovým vozidlom. Avšak len v prípade, ak jeho trvalý menovitý výkon nepresiahne 0,25 kW. Pomoc elektrického motora sa musí progresívne znižovať a dôjde k jej odpojeniu ak bicykel dosiahne rýchlosť 25 km/h alebo cyklista prestane šliapať do pedálov. V takom prípade sa pre tieto „ebajky“ vzťahujú rovnaké podmienky, ako pre bicykle štandardné, vrátane povinnej výbavy.

Zdroj: unsplash.com

V tomto prípade elektrický bicykel môže ísť, samozrejme, rýchlejšie. Avšak len za pomoci svalov cyklistu. Motor mu už v nad rýchlostným limitom 25 km/h nepomáha. Na trhu však existujú aj bicykle, ktoré prekračujú rýchlosť 25 km/h.

Pre tieto bicykle sa vzťahujú podmienky ako pre motocykle a skútre. Ich jazdi napríklad musia mať pri jazde vždy nasadenú helmu. Rovnako pre jazdu na takomto bicykli je potrebné špeciálne oprávnenie.