0
Your Cart
0
Your Cart

Váhate nad kúpou elektrického bicykla? Tu sú jeho výhody

Predaj elektrických bicyklov v posledných rokoch stúpa závratným tempom. Podiel cyklistov využívajúcich elektrické bicykle stúpa. Zmena je v posledných rokoch viditeľná najmä v mestách a v miestach s vysokou koncentráciou cyklistov. Výhody elektrických bicyklov sú nesporné.

„Ponuka bicyklov s pomocným elektrickým motorom je z roka na rok širšia. Elektrický bicykel si aktuálne už vyberie každý presne podľa svojich predstáv a preferencií. Tohto typu bicyklov sa rozhodne netreba obávať,“ hovorí Peter Malic, zakladateľ portálu Superbicykel.sk.

Ekologickosť

Elektrické bicykle vďaka svojej rýchlosti a dojazdu dokážu v určitých prípadoch nahradiť automobily alebo hromadnú dopravu, ktoré pre jazdu používajú fosílne palivá. Pri jazde na „ebajkoch“ neprodukujete žiadne emisie.

Rýchlosť

Princíp jazdy na elektrickom bicykli je jednoduchý. Elektromotor v jazde len pomáha. Keď jazdec nepedáluje, bicykel sám nezrýchľuje a ani neudržiava rýchlosť. Maximálna rýchlosť týchto bicyklov sa pohybuje na úrovni 25 km/h pri omnoho nižšej námahe cyklistu.

Dojazd

Vďaka moderným batériám sa dojazd elektrických bicyklov pohybuje na úrovni 150 kilometrov. Okrem dobíjania je v mnohých prípadoch možné batériu pomerne jednoducho vymeniť. Navyše ak dôjde k úplnému vybitiu batérie, jazda s bicyklov (pri vyššej námahe) je aj naďalej možná.

Zdolávanie hôr

Kopce sú pre cyklistov často výrazná komplikácia. Práve v kopcovitom teréne sa výhody elektrických bicyklov prejavia najviac.

Zdravý životný štýl

Jazda na elektrickom bicykli nie je úplne bez námahy. Jazdec musí neustále do pedálov šliapať, inak pomoc od elektromotora nepríde. Majitelia „ebajkov“ tak môžu v rámci jedného dňa prejsť viac kilometrov a objaviť nové zákutia svojho okolia.

Široká ponuka

Trh ponúka širokú paletu „ebajkov“. Medzi najdrahšia patria bicykle s celoodpruženým rámom. Medzi zákazníkmi sú obľúbené tzv. SUV bicykle. Teda bicykle určené do ľahšieho terénu s odpruženou prednou vidlou. V mestách svoje uplatnenie nájdu najmä skladacie bicykle, ktoré sa okrem výkonu a dobrého dojazdu vyznačujú aj malými rozmermi.

Nízke servisné náklady

Servisné náklady na prevádzku elektrického bicykla, takmer vôbec nepresahujú náklady na prevádzku štandardného bicykla. Elektrický motor, batéria a smart doplnky vyžadujú len minimálnu údržbu.